Газови инжекциони – особености, функционалност и поддръжка

Газовият инжекцион е последно поколение газова уредба, която се характеризира с отлични технически показатели. Този тип системи са предвидени за по-нови автомобили с многоточково впръскване на горивото. Как работят газовите уредби, какви са техните особености и каква поддръжка изискват те?

Съвременните газови инжекциони, които са масово използвани днес, са оборудвани с електронен блок, който управлява и контролира работата на цялата система. Последните поколения уредби са от затворен тип, което означава, че електронният блок контролира всички показатели, включително оборотите на празен ход, качеството и количеството на горивната смес, характеристиката на запалване и т.н.

Газовите инжекциони се отличават в изключително прецизно дозиране на количеството гориво, което постъпва в двигателя. По този начин се управлява разхода на гориво и се гарантира висока икономичност.

За да можете обаче да се радвате на всички предимства и ползи на газовите уредби, първо трябва да изберете подходяща за вашия автомобил система, да се погрижите да бъде правилно настроена и да осигурявате качествена поддръжка и профилактика. Разбира се, като собственик на автомобил, вие няма как да сте специалист по монтаж на газови уредби, но задачата ви е да намерите професионален сервиз, който ще ви предложи възможно най-качествени услуги.

Как да познаете дали сервизът е добър в тази област и дали предлага всичко необходимо, за да гарантира оптимално представяне на системата? Сервизът трябва да разполага с цялата нужда информация за вашия модел автомобил и за избраната от вас уредба. Специалистите, които се занимават с монтажа и настройката, трябва да са опитни и квалифицирани. Нужно е използването на всички допълнителни компоненти, както и на специализирани инструменти и уреди.

След монтажа на системата, тя трябва да бъде настроена оптимално, за да се гарантира отлично представяне на двигателя. Последващата поддръжка и профилактика също са от огромна важност за безпроблемната работа.

Предимствата на газовия инжекцион са многобройни. Той осигурява отличен баланс между цена, качество и функционалност. Преустройството на автомобила за работа с пропан-бутан изисква определена финансова инвестиция, но тя се възвръща сравнително бързо. Цената на газта е значително по-ниска от стойността на бензина, което обикновено е водещ фактор за избора на повечето собственици на автомобили. Газовите уредби не вредят на двигателя и, противно на всеобщото мнение, шофирането на газ не води до значителен спад в динамиката и скоростта. Не трябва да пропускаме и факта, че след преустройството на автомобила вие ще разполагате с двойна горивна система. Така ще имате възможност да изминавате много повече километри, отколкото ако шофирате само на бензин.